Experimenta Science Center | Heilbronn

The new Experimenta Science Center opened this year in the Heilbronn center on the Kraneninsel. The impressive building – a construction of glass and steel – has a pentagonal floor plan. It spins, like a Rubik’s cube, bullet by bullet in a different direction. Inside, this turning will effect a spiral arrangement of the path. This allows a logical arrangement of the experimental areas and at the same time always a view to the outside.

The spirally arranged surfaces are also reflected in the ceiling. The total area of the floors was divided into individual ceiling fields, which are positioned at different angles to each other. The alignment of the HAUFE lamellas was changed in each ceiling panel so that they also meet at different angles. Thus, the ceiling bays do not have right angles. For this reason, HAUFE developed a special support rail to hold the slats, which was precisely adapted to each angle. This resulted in a harmonisation of the ceiling appearance and at the same time made installation considerably easier. All slat lengths were calculated and manufactured in the factory. In close cooperation with the Metzger company, each edge area of the individual fields could be precisely adapted.

The impressive result is an absolutely exact ceiling line in every direction. In addition, individual ceiling panels in areas of the escalators and the dome of the planetarium were brought into an inclined vertical plane. The special colour NCS S7000N gives the room a calm, timeless appearance.

The project was a great and beautiful challenge for the planning department of HAUFE as well as for the production. Future projects will also benefit from the innovative and valuable experience gained.

We would like to expressly thank the Sauerbruch Hutton team for the pleasant cooperation, as well as the Metzger company, which perfectly implemented the installation of the ceiling with competence and technical precision.

Architect: Sauerbruch Hutton
Publisher: Metzger – The complete fitter
HAUFE product: U-slat smooth, NCS grey tone, special mounting rails for slats outside 90 degree angle
Photographer: Michael Meschede
Fact Box:
– approx. 3,700 sqm

Durch die weitere Nutzung der Seite stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. Weitere Informationen

Die Cookie-Einstellungen auf dieser Website sind auf "Cookies zulassen" eingestellt, um das beste Surferlebnis zu ermöglichen. Wenn Sie diese Website ohne Änderung der Cookie-Einstellungen verwenden oder auf "Akzeptieren" klicken, erklären Sie sich damit einverstanden.

Schließen